Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Хисаря

Прочетете повече за Хисаря и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Хисаря Хисар е облагодетелстван от своето географско положение - намира се в центъра на България, разполага с горещи лечебни извори и чист въздух, с много паркове и градини пълни с вековни дървета и десетки видове растения и цветя, град без промишлени предприятия, което го прави идеално място за почивка. Характерно за град Хисаря е термалното находище от 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества, както и културно-историческото наследство, които превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и отдих. Тук се предлагат целогодишно висококачествени туристически продукти, основаващи се на разнообразието, уникалността и автентичността на природните и културни богатства. Тези фактори са основата за развитието на Хисар като атрактивен туристически курорт.

Градът е основан преди 17 столетия от Римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води. През годините заселници са Траки, Римляни, Славяни, Българи - привлечени от уникалното съчетание на минерални извори, климат, природни дадености, местна флора и фауна. Оценили лечебните качества на минералните извори римляните издигнали на това място един от най-големите си градове с име Диоклецианопол. През 293 г. при император Диоклециан античното селище при Хисаря получава статут на град. Тогава започва укрепването на Диоклецианопол със здрава каменна стена. Нейните високо запазени останки и днес радват очите на любознателните туристи. Крепостната стена е рядък представител на римската архитектура от Европа. Разкритите масивни жилищни сгради, амфитеатър, бани, търговски комплекси и улици са показател за високото икономическо състояние на града. Хисарската крепост е строена от римляните в продължение на 20 години, точно колкото робите били длъжни да дават безплатен труд.
Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода.

Забележителности

Крепостната стена с четири входа
Градски исторически музей
Археологически музей
Музейна сбирка на бъбречните камъни


Упътване до Хисаря
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Хисаря
Снимки от Хисаря
Снимка 1 от Хисаря Снимка 2 от Хисаря Снимка 3 от Хисаря Снимка 4 от Хисаря Снимка 5 от Хисаря Снимка 6 от Хисаря

Предложения за настаняване в Хисаря
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели в Хисаря.
Снимка Сана Спа Хотел
Сана Спа Хотел
Хисаря, Цени от 138 лв.
Снимка СПА Хотел Хисар
СПА Хотел Хисар
Хисаря, Цени от 144 лв.
Разгледайте и други наши предложения за настаняване извън региона на Хисаря.