Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.
Мелина Фока
20 Март 2014
4 коментара

Изоставени места (част 1)

Новата алтернативна форма на туризъм

И вие ли сте от хората, които предпочитат посещаването на нестандартни места и бягате от добре отъпканите туристически пътеки? Ако си падате малко тип "авантюрист" или просто искате да опитате нещо по-различно от крайно комерсиализираните и до болка познати дестинации, то тази статийка е точно за вас

Стиска ли ви да посетите спиращи дъха изоставени и забравени от Бога места? Мистериозност, призрачност, утопия, безлюдие и запустялост са само малка част от думите, описващи местата, които подбрахме за вас и които безапелационно добавяме в must-see-list-a си. Вижте ги и вие и разберете каква история крият. Какви помисли пораждат те у вас? Имате ли смелостта да ги посетите и разгледате със собствените си очи?

  • Тази невероятна плаваща гора в залива Homebush (виж галерията) край Сидни вече 40 години необезпокоявано расте на борда на 120 годишен изоставен кораб, използван през Втората световна война. Палубата на корабокруширалия в спокойните води на залива транспортьор става дом на буйно растяща мангрова гора. Цялата тази смесица от ръжда и  овехтялост и контрастиращия зараждащ се див живот е толкова красива и магнетична, че ти се приисква да се пренесеш там и да се увериш, че няма никакъв photoshop.
  •  Следващото място, което събужда интереса ни, е далече от определението за красота. Снимките на полурухналите здания и историята, която се крие зад тях, единствено пораждат у нас странно чувство на тревожност и призрачност -  все пак говорим за стара военна болница от времето на нацистка Германия. Въпреки зловещата атмосфера, която натрапчиво лъха от някогашните операционни и болнични стаи, това място има и доза притегателна сила, която кара немалко хора да  посещават мястото, разположено в Беелиц, недалеч от Берлин. Създаден през 1898 г., целта на санаториума е била да приютява жертвите на върлуващата по онова време туберкулоза. По-късно тази болница е трансформирана на няколко пъти. След избухването на Първата световна война санаториумът се превръща във военна болница. След войната се разраства и заприличва на малък град - има си месарница, пекарна и дори бирария (немци, какво да ги правиш). Комплексът се сдобива със собствена електроцентрала, която произвеждала толкова много топлина, че дори и в най-люта зима сняг не можел да се задържи неразтопен - нито по сградите, нито по земята. Когато след Втората световна война болницата става част от социалистическата ГДР, тя се използва за лечение на съветски войници, както и на високопоставени лидери (сред които е и ръководителят на ГДР Ерих Хонекер).  В наши дни много малка част от комплекса е възстановена. Повечето сгради са изоставени и освен случаен смелчага, влязъл да разгледа, вътре бродят само призраците на миналото.
  • Долината на мелниците в близост до градчето Соренто (Италия) е също не по-малко интересна дестинация. Името на местността, както сами се досещате, идва от наличието на мелница, която в продължение на близо 600 години е функционирала безупречно и е била главен източник на препитание за цял Неапол. С прогреса на промишлеността обаче мелницата бива изоставена. Повече от седем десетилетия са минали от както комплексът е занемарен и днес, обрасъл в зеленина, се слива с обкръжаващата го природа по особено красив начин. Някак си на човек му става носталгично.
  • Балаклава е всичко друго, но не и обикновен украински квартал. Чудите се какво чак пък толкова необикновено намираме тук? Кодовата думичка е ЗАТО (закрытые административно-территориальные образования) или на прост български език казано - затворени административно-териториални образувания. За тези, които още не са се досетили, говорим си за строго засекретени населени места в бившия СССР, където един Господ знае какво се е случвало в периода на Студената война. Град Балаклава някога е служел за военноморска база за ядрени подводници на Съветския съюз, понастоящем е квартал на Севастопол, но в действителност е териториално отделен от останалата част на града с няколко километра незастроено пространство и продължава да крие тайните на този смутен период от съвременната ни история в подводните лабиринти на военноморските си бази. Руснаците не са пестили материал както обикновено при изграждането на това огромно съоръжение и съзерцавайки фотосите, човек наистина добива реална представа за приказката "и пиле не може да прехвръкне оттам". Чудно ми е как още холивудските продуценти не са надушили тази златна мина - мястото говори само за себе си. Ако имате възможност, посетете го!
  • Оставаме на вълна Украйна, но се отправяме 900 км по на север към Киев и снимката на един стар, нефункциониращ тунел, който някога е бил част от градската мрежа на метрото. Някои градове спокойно изоставят и забравят тези "чудеса на съвременната архитектура", други още ги строим и режем тържествено лентички…  Стандарти, какво да се прави В Киев и околността има множество запустели сгради и подземни тунели от време съветско, на които също си заслужава да хвърли по едно око човек.
  • Така и така се разходихме из Украйна, защо да не отскочим и до Грузия и не разгледаме една изоставена железопътна гара в Сухуми, Абхазия? Впечатляващата архитектура на гарата се причислява към т.нар. сталинистка готика и социалистическия класицизъм. Гарата престава да функционира едва преди двадесетина години след Грузинско-Абхазката война, но от тогава насам времето безпощадно руши красивата сграда, превърнала се в тъжен символ на онова, което остава след себе си всяка една война. Въпреки мрачната история и меланхолията, която поражда, в летните дни тук слънчевите лъчи придават особена изисканост на запустелите зали.
  • Остров Хашима (Япония, префектура Нагасаки) е цял един призрачен, необитаем свят. През 2013-та Google Street View достига до изоставения остров, който придоби популярност като "Градът на смъртта" от последния филм  за агент 007 - Скайфол. В миналото островът е бил мина за въглища, но впоследствие се е превърнал в затворнически лагер, което напълно е унищожило условията за живот на него. Според историята на острова последният жител е напуснал селището през 1974 година и оттогава то е напълно необитаемо. Екипът, заснел "Скайфол", не е бил допуснат до Хашима и за филма е заснет само силуета на острова от разстояние. Останалите кадри и сградите са пресъздадени на снимачна площадка във Великобритания. Островът е познат и под името Гуанканджима (в превод "военен кораб") поради приликата си с военен кораб, когато бъде видян отстрани. През 2009 островът отваря врати за туристи, но част от него остава забранена за достъп поради разрушените сгради и минното оборудване. Въпреки поставените забрани, съвместно с управата на града Нагасаки Google успя да се разходи из острова и част от забранените зони със своята раница за създаване на панорамни изображения за Street View. Ех, забраненият плод си остава най-сладък.
  • Представете си колко "пренаселена" може да е една пустиня? Сега съпоставете тази картинка с обезлюден град насред пустинята. Трудно е нали? Колманскоп е известен призрачен град в южната част на Намибия, в пустинята Намиб, на няколко километра от крайбрежния град Людериц и Атлантическия океан. В миналото градът е бил процъфтяващо миньорско средище, но днес е оставен на произвола на нестихващите пустинни бури, които са на път да върнат града обратно там, откъдето е изникнал. Колманскоп е основан през 1908 г. след като железопътен работник намира диаманти в района. Преди диамантената треска селището е било малък, незначителен град - толкова незначителен, че е кръстен на обикновен коняр. Жаждата за пари обаче дава нечуван тласък на градчето. За съжаление диамантените находища бързо се изчерпват, а копките по-надълбоко в намибската земя не предвиждат несметни съкровища. Не само липсата на препитание, но и трудният живот с пясъчните бури и ограничените водни запаси принуждават хората постепенно да се преместват на юг. Така 10 години след създаването на града започва масово изселване и през 1954 г. той бил съвсем обезлюден. Днес рушащите се руини на града-призрак нямат нищо общо с предишната му слава. Великолепните къщи са почти разрушени от вятъра и наполовина покрити с пясък. За да привлекат вниманието на туристите към своята страна и специално към този район, през 1980 г. минната компания De Beers реставрира част от сградите с цел Колманскоп да се превърне в атракция, като се старае да поддържа града-музей в добро състояние и до днес. Тъй като градът попада в т.нар. Sperrgebiet (Диамантена зона 1 или зона с ограничен достъп), туристите, които искат да го посетят, се нуждаят от специално разрешение.
Ако успяхме да разпалим интереса ви към подобни забележителности, очаквайте и втора част или както казват по филмите to be continued…

Галерия със снимки
Плаващата гора в залива Homebush, СидниПлаващата гора в залива Homebush, СидниОперационна зала във военната болница в БеелицЧаст от интериора на военната болница в БеелицДолината на мелниците, Соренто, ИталияВоенноморски складове, Балаклава, УкрайнаВоенноморска база за подводници в БалаклаваНефункциониращ тунел в киевското метроЖелезопътна гара в Сухуми, ГрузияЖелезопътна гара в Сухуми, ГрузияОстров Хашима, ЯпонияОстров Хашима, ЯпонияКолманскоп, НамибияКолманскоп, НамибияКолманскоп, Намибия
Коментари на клиенти и консултанти на Apartments Bulgaria:
Нед Стефанов
Нед Стефанов
03 Октомври 2013
Страхотни снимки и места. Винаги съм искал да посетя някои от тях. Защо не организирате някакви такива екскурзии с такъв тип туризъм?

PS: Ето малко снимки от един стар комплекс в Априлци, където съм имал страхотни моменти като дете. Няма да показвам самата сграда, защото е по-скоро гнусна, но пък соц паркингът за коли си е леко зловещ Качвам и снимка от читалище "Светлина" в град Шипка. Читалище със страшно много история, построено през 1861 г., ако не се бъркам (на снимката е обновената след години сграда), и тънещо в разруха вече много години.

Добави своя коментар:
Вашето име и фамилия:
Вашият e-mail:
Вашият коментар:
Добави снимки към този коментар
Изпрати С публикуването на вашия първи коментар ще ви бъде създаден и акаунт в Apartments Bulgaria. На посочения e-mail ще получите вашето потребителско име и парола.

Добре дошли в официалния блог на Apartments Bulgaria.
Тук споделяме нашите идеи, мисли и мнения по интересни и вълнуващи въпроси.

Категории:
Начало Вкусно по Света Празници и обичаи Интересно и любопитно 7 причини да посетиш... Луди глави / Екстремно 100 Национални обекта Полезни съвети
Популярно:
Конкурс за най-хубава зимна снимка във ФБ страницата ни! За тоците и жичките, щепселите и волтажите по света (част 1) Изоставени места (част 1) Априлци - в подножието на величествения връх Ботев Странните имена на селищата ни
Последни коментари:
Bojana Rainova Bojana: V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila...17 Ноември 2016
Ивайло Петров Ивайло: В свищовско има село Мъртвица!!!...06 Ноември 2016
Момчилов Момчилов: Село Баница...11 Септември 2014
Последни оценки:
Ралица Димова Ралица постави оценка ЛошМурите Клуб Хотел • 19 Октомври 2023
Гергана Атанасова Гергана постави оценка ЛошСемеен хотел Елвира • 01 Септември 2023
HJ HJ постави оценка ЛошСерена Резиденс • 14 Април 2023
OA OA постави оценка ЛошСерена Резиденс • 29 Ноември 2022
Галина Валачева Галина постави оценка ДобърСерена Резиденс • 09 Август 2022
Христина Бежанска Христина постави оценка ЛошСПА Хотел Орфей • 24 Юли 2021