Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Кюстендил

Прочетете повече за Кюстендил и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Кюстендил Кюстендил е град в Южна България и се намира на 94 км от София и на 137 км от Петрич. Града е известен балнеоложки, културен и туристически център, изходен пункт за туризъм и ски-спорт в планината Осогово.

Със своята осемхилядолетна история е съществувал и оцелявал през вековете, унищожаван и пак възкръсвал от пепелта и руините, за да се превърне отново в бляскав и великолепен. В миналото е бил известен като градът на императорите, градът на деспот Константин, градът на хамамите, “които докарвали всякакви облаги за тялото”, градът на Ильо войвода и Румена войвода, днес е познат като градът на художниците, градът под хълма “Хисарлъка”.
Закътан сред тучната зеленина на овощните и декоративни дървета, стройни тополи очертаващи пътя на малката рекичка Банщица, разделяща града на две и внушителния силует на „Хисарлъка”, придава на пейзажа чар, който го прави неповторим. Около града и околните планини сред зеленината на овощните градини са пръснати села, прочути със своите плодове и омайваща природа. Тези особености на Кюстендил го приближават до климата на много френски, италиански и швейцарски курорти и го превръщат в примамливо кътче на Европейския континент. Славата на лековитите му извори, възникнали в незапомнени времена, са доказателство за това, че винаги ще бъдем част от историята на Европа, допълвайки разнообразието от нрави, култура, фолклор, обичаи, песни, бит и история. Различни легенди, оброчни плочи, паметници и други говорят, че минералната вода е бликала тук свободно на повърхността на земята преди повече от 25 века, което е причината за възникването на поселищен живот на територията на града и гаранцията за неговия просперитет и бъдеще.

Кюстендил и региона притежават изключително богато културно-историческо наследство с най-широк спектър от историческа периодика. Архитектурно-археологическият резерват “Пауталия-Велбъжд-Кюстендил” и многобройните единични паметници на културата от Възраждането обогатяват съкровищницата на културно-историческото наследство. Туристическите маршрути “Кюстендилски регион – средище на древни култури” и “Кюстендилският край - люлка на християнската традиция” обхващат паметници на културата с изключително висока научно-историческа и архитектурно-художествена стойност от всички исторически периоди в хронологичен интервал от VII хилядолетие пр. Хр. до XIX в.


Упътване до Кюстендил
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Кюстендил
Снимки от Кюстендил
Снимка 1 от Кюстендил Снимка 2 от Кюстендил Снимка 3 от Кюстендил Снимка 4 от Кюстендил Снимка 5 от Кюстендил Снимка 6 от Кюстендил

Предложения за настаняване в Кюстендил
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели в Кюстендил.
Разгледайте и други наши предложения за настаняване извън региона на Кюстендил.
Снимка Невада
Невада
Пампорово, Цени от 85 лв.
Снимка Корал
Корал
Созопол, Цени от 143 лв.