Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Банско

Прочетете повече за Банско и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Банско Банско се намира в Област Благоевград, в близост до Разлог и е административен център на община Банско. Отдалечен е на 56км от Благоевград, 145 км от Пловдив и 150 км от София. Това е родния град на българските народни будители Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, както и на поетът Никола Йонков Вапцаров.

Днес Банско е един от най-известните зимни курорти в България. Курортът разполага със 75 км ски-писти, от които за начинаещи са 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 170 оръдия за изкуствен сняг и снегоутъпкващи машини. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия с капацитет  до 8 души, един 6-седалков лифт, шест 4-седалкови лифта, един 3-седалков лифт, шест ски влека и десет детски ски влека.

Природа

Банско се намира в подножието на Национален парк Пирин, който е включен в списъка на UNESCO за природни забележителности. Тук може да се насладите и докоснете до редки вековни дървета, циркуси, ледникови езера, редица редки и застрашени животински видове. Тук се среща Байкушевата Мура- най-старото иглолистно дърво в България. Възрастта му е над 1300 години. Дървото е безценен екземпляр от вида на черната мура (Pinum leucodermis), който расте само в планините на Балканския полуостров и в Южна Италия.
В границите на парка попадат повече от 50 мраморни и гранитни върха с височина над 2500 м. Сред тях първенец е връх Вихрен – 2914 м н.в., трети по височина на Балканския полуостров.


Забележителности и музеи

В Община Банско има над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, от които 7 с национално значение. Музейният комплекс разполага с една от най-добрите и отлично функциониращи музейни мрежи в страната.
• Къща-музей "Никола Вапцаров"
• Дом на изкуствата
• Етнографска изложба-базар
• Постоянна иконна изложба
• Велянова къща - паметник от епохата на Възраждането
• Къща-музей "Неофит Рилски"
• Градски исторически музей
• Исторически музей, с. Елешница, с богати находки от неолита (VI - IV хил. г. пр. Хр.)


Упътване до Банско
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Банско
Снимки от Банско
Снимка 1 от Банско Снимка 2 от Банско Снимка 3 от Банско Снимка 4 от Банско Снимка 5 от Банско Снимка 6 от Банско Снимка 7 от Банско

Предложения за настаняване в Банско
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели в Банско.
Снимка Лъки Банско
Лъки Банско
Банско, Цени от 0 лв.
Снимка Каза Карина
Каза Карина
Банско, Цени от 0 лв.
Снимка Гардения
Гардения
Банско, Цени от 128 лв.
Снимка Вихрен Палас
Вихрен Палас
Банско, Цени от 51 лв.