Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Долна Баня

Прочетете повече за Долна Баня и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Долна Баня Долна Баня е град в Западна България разположен, край десния бряг на река Марица, между северните склонове на Рила и подножието на Средна гора.
Намира се на 72км от София  и 115 км от Пловдив. През Долна баня минава пътят Пловдив-Дупница–Кулата (през Боровец - 19 км). Тук минава и туристическият маршрут за Рилския манастир.
На територията на общината се намира първото частно сертифицирано летище в България.
Мекият планински климат, чистият въздух и наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт. В близост до града има изграден модерен голф комплекс.


Минерални извори

В границите на Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и интересни термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като „Римската баня“, другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.


История и исторически забележителности


Историята на Долна баня води своето начало още от траките. Венетица, Юрта и Койчовец – това са имената на трите селища, намиращи се в непосредствена близост едно до друго, които по-късно се обединяват в едно, като през втората половина на 19 век е наречено Долна баня.
Много племена и народи оставят тук своите следи – римляни и византийци, прабългари и славяни– всички привлечени от природните красоти и богатства – топлите минерални извори, чистия въздух и мек климат.
Има исторически сведения, че около 5 век пр. н. е., по горното течение на река Марица са живеели тракийските племена “беси”. След това тези земи са населявани от римляни, византийци, славяни и прабългари.


Църкви


Храм “Света Парашкева Петка Българска”
Оброчище и храм „ Свети Великомъченик Георги”
Храм “Успение на Пресвета Богородица”
Манастир “Свето Възнесение Господне”


Упътване до Долна Баня
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Долна Баня
Снимки от Долна Баня
Снимка 1 от Долна Баня Снимка 2 от Долна Баня Снимка 3 от Долна Баня Снимка 4 от Долна Баня Снимка 5 от Долна Баня

Предложения за настаняване в Долна Баня
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели в Долна Баня.
Разгледайте и други наши предложения за настаняване извън региона на Долна Баня.
Снимка Аквамарин
Аквамарин
Слънчев бряг, Цени от 104 лв.