Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Троян

Прочетете повече за Троян и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Троян Троян се намира в Централна Северна България. Намира се на 156 км от София, на 124 км от Пловдив, на 70 км от Плевен и на 34 км от гр. Ловеч. Той е вторият по големина град в област Ловеч. Разположен е по поречието на река Бели Осъм.

Забележителности

• Троянски манастир "Успение Богородично" се намира в околностите на Троян (на 10 км) – той е третия по големина в България.
• Национално изложение на народните и художествени занаяти — в с. Орешак, разположено непосредствено до Троянския манастир
• Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства
• Природонаучния музей в с. Черни Осъм
• В района на Троян се намират природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. На тяхната територия се намират старопланинския еделвайс, пропастни пещери, около 30 водопада с височина над 20 м. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, известен със своята уникална растителност и животински свят. В резерватите могат да се видят множество скални образувания с фантастична форма.
• Местността Беклемето в Троянския проход е разположена на 1320 м надморска височина, с хубави поляни и широколистни гори. Там е построено едноименно туристическо селище, чието изграждане започва през 1962 г. по специален план. Беклемето предлага условия за зимен туризъм, като в непосредствена близост се намира писта за ски-бягане и биатлон.
• В близост до Троян се намира мото-крос писта с дължина 1550 м. На нея се провеждат кръгове от Световния шампионат в клас МХ3 и Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ2 и Източноевропейския шампионат по мотокрос.
• В района се намират балнео-лечебните курорти Шипково и Чифлика

Популярността на троянската керамика датира още от Възраждането и се дължи на даровитостта и опита на троянските майстори да създават практични и красиви съдове с типичната „троянска шарка”. Дървообработващите занаяти, тъкачеството, както и други са застъпени, като традиционни дейности в района.

Най-известният деликатес от Троян е троянската сливова ракия. В Троянския манастир правят специална сливова, подправена с букет от планински билки.  През зимните месеци ракията, по стар обичай се пие греяна и подсладена.


Упътване до Троян
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Троян
Снимки от Троян
Снимка 1 от Троян Снимка 2 от Троян Снимка 3 от Троян Снимка 4 от Троян Снимка 5 от Троян Снимка 6 от Троян Снимка 7 от Троян

Предложения за настаняване в Троян
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели в Троян.
Снимка Троян Плаза
Троян Плаза
Троян, Цени от 76 лв.
Снимка Парк Хотел Троян
Парк Хотел Троян
Троян, Цени от 125 лв.
Разгледайте и други наши предложения за настаняване извън региона на Троян.
Снимка Аквамарин
Аквамарин
Слънчев бряг, Цени от 104 лв.