Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Видин

Прочетете повече за Видин и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Видин Видин е град в Северозападна България. Намира се на 195 км от София и на 86 км от Монтана. Той е първото голямо българско пристанище по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата.

Разположен на река Дунав, Видин има вековно минало. През I век той е завладян от римляните, които изграждат здрава каменна крепост, наречена Бонония. През Българското средновековие българите назовават Бонония - Бъдин, а от XI век - Бдин. Местните управители издигат укрепление - жилище, наречено по-късно от населението "Баба Вида". В него управляват силни князе, а през втората половина от XIV век той се издига като столица на царство. През османското владичество Видин е център на санджак, а от 1837 до 1864 г. - на вилает. След 1690 г. турците изграждат каменната крепост Калето в града. В него властва Осман Пазвантоглу, който издържа на три обсади на централната армия. В продължение на едно хилядолетие Видин е важен административен, военен, търговски, духовен и културен център в Северозападна България и съседните земи. Градът го владеят Византия, Сърбия, Унгария, Австрия и Османската империя. След освобождението от турско владичество Видин става център на губерния, окръг, околия, а днес е областен град. Видинчани се гордеят със своя древен град, с неговото богато културно историческо наследство. Сред многобройните свидетели от миналото се налага замъкът "Баба Вида" - стожер на българщината.

Културни и природни забележителности

  • Средновековна крепост Баба Вида
  • Катедрален храм "Св. Димитър"
  • Църквата "Св.Петка"
  • Църквата "Св. Панталеймон"
  • Джамията на Осман Пазвантоглу
  • Крайдунавска градска градина


Упътване до Видин
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Видин
Снимки от Видин
Снимка 1 от Видин Снимка 2 от Видин Снимка 3 от Видин Снимка 4 от Видин Снимка 5 от Видин Снимка 6 от Видин Снимка 7 от Видин

Предложения за настаняване във Видин
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели във Видин.
Разгледайте и други наши предложения за настаняване извън региона на Видин.
Снимка Мерлин
Мерлин
Лозенец, Цени от 191 лв.
Снимка Съни Бей
Съни Бей
Поморие, Цени от 72 лв.
Снимка Хотел Нева
Хотел Нева
Китен, Цени от 61 лв.