Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.

Информация за Видин

Прочетете повече за Видин и вижте къде можете да отседнете там..

Снимка от Видин Видин е град в Северозападна България. Намира се на 195 км от София и на 86 км от Монтана. Той е първото голямо българско пристанище по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата.

Разположен на река Дунав, Видин има вековно минало. През I век той е завладян от римляните, които изграждат здрава каменна крепост, наречена Бонония. През Българското средновековие българите назовават Бонония - Бъдин, а от XI век - Бдин. Местните управители издигат укрепление - жилище, наречено по-късно от населението "Баба Вида". В него управляват силни князе, а през втората половина от XIV век той се издига като столица на царство. През османското владичество Видин е център на санджак, а от 1837 до 1864 г. - на вилает. След 1690 г. турците изграждат каменната крепост Калето в града. В него властва Осман Пазвантоглу, който издържа на три обсади на централната армия. В продължение на едно хилядолетие Видин е важен административен, военен, търговски, духовен и културен център в Северозападна България и съседните земи. Градът го владеят Византия, Сърбия, Унгария, Австрия и Османската империя. След освобождението от турско владичество Видин става център на губерния, окръг, околия, а днес е областен град. Видинчани се гордеят със своя древен град, с неговото богато културно историческо наследство. Сред многобройните свидетели от миналото се налага замъкът "Баба Вида" - стожер на българщината.

Културни и природни забележителности

  • Средновековна крепост Баба Вида
  • Катедрален храм "Св. Димитър"
  • Църквата "Св.Петка"
  • Църквата "Св. Панталеймон"
  • Джамията на Осман Пазвантоглу
  • Крайдунавска градска градина


Упътване до Видин
Начална точка:
Изтегли упътване!
Упътване до Видин
Снимки от Видин
Снимка 1 от Видин Снимка 2 от Видин Снимка 3 от Видин Снимка 4 от Видин Снимка 5 от Видин Снимка 6 от Видин Снимка 7 от Видин

Предложения за настаняване във Видин
Разгледайте нашите най-често посещавани хотели във Видин.
Разгледайте и други наши предложения за настаняване извън региона на Видин.
Снимка Ягода и Малина
Ягода и Малина
Боровец, Цени от 197 лв.