Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.
Мелина Фока
06 Март 2013
34 коментара

Априлци - в подножието на величествения връх Ботев

Славна история и красива природа

Разположено  в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина - връх Ботев, недалеч от връх Марагидик, планинското градче Априлци предлага за всекиго по нещо. Ето кои са седемте причини, които ни приканват да го посетим:
  • Национален парк "Централен Балкан" - град Априлци е отлична отправна точка за разглеждането на един от трите национални парка на България. Със своите 9 резервата, средна надморска височина от 1438 м и над 20 000 хектара площ  е мисия невъзможна да бъде обходен за един ден, но всяка прекарана минута на това магично място си заслужава.
  • Резерват "Северен Джендем" - странно е как това умопомрачително красиво място носи такова име ( остар. ад, пъкъл), но не се подвеждайте по името. Всъщност поради силно разчленения си планински релеф - труднопроходими скални форми и зъбери, резерватът е запазил естествения си облик и отпечатъците от човешка дейност тук са пренебрежимо малки. Това кътче от Стара планина е дом на редица редки растителни и животински видове - сибирска хвойна, миртолистен рододендрон и синя боровинка. Тук се намира и единственото находище на урумово плюскавиче. Ако сте от щастливците, може да уловите ( но само с фотоапарат) - дива коза, благороден елен, сърна, скален орел, сокол скитник и др. Горещо препоръчваме да посетите това местенце следобед, когато целият склон е облян от слънчевите лъчи.
  • Връх Ботев - Ако разходката из "Северен Джендем" ви служи само за загрявка, предлагаме още по-екстремна разходка - изкачване на връх Ботев. Един от популярните маршрути за покоряването му започва от Априлци и минава през хижа Плевен. Изкачването трае средно 3 часа оттук, но ако спирате често, за да се полюбувате на разкриващите се гледки и природни пейзажи, и 6 часа ще ви се сторят малко.
  • Празник на сланината и греяната ракия - за "кашкавалените" туристи, които не се чувстват привлечени от идеята да катерят върхове и обхождат екопътеки, също има място в Априлци. От 2011 година насам общината и местното читалище ежегодно организират празника - провеждат се конкурси за най-вкусна сланина и „най-блага” греяна ракия,  прави се благотворителен търг, на който жителите и гостите на града наддават за вкусни ястия, приготвени от сланина. Празникът се провежда винаги в Неделя Месопустна (Месни Заговезни) - още една причина да хапвате месо и месни деликатеси като за последно (Месни Заговезни е последният ден преди началото на Великия пост).
  • Като сме тръгнали на вълна кулинария няма как да пропуснем факта, че Априлци се намира не в коя да е част на Стара планина, а в Троянския Балкан - мястото, където виреят маджаркините сливови дървета, от чиито плодове се прави прословутата Троянска сливова ракия.
  • Ако пък не ви се нравят нито сланината, нито ракията, може да пробвате традиционните за региона пирян (ястие от дребна риба) и фтички (ястие от свинско месо, булгур и кромид лук).
  • За любителите на уединените и спокойни места, далеч от хорската суета, задължителна спирка е манастирът "Света Троица". Ще останете възхитени от спретнатостта на този мъничък и като че ли останал в сянка на Троянската обител манастир. Опожарен по време на Априлското въстание, безгласен свидетел на небивала жестокост, но отново издигнат след Освобождението с общите усилия на местното население, манастирът е отличен пример за несломимия дух на балканджиите.
Успяхме ли да ви убедим, че си заслужава да посетите региона на Априлци?


Галерия със снимки
Приготвяне на греяна ракияВодопад Райското пръскало, Национален парк "Северен Балкан"ПирянСокол скитник
Коментари на клиенти и консултанти на Apartments Bulgaria:
Нед Стефанов
Нед Стефанов
20 Март 2013
Едно от любимите ми местенца за приятна почивка в България!

Петър Радев
Петър Радев
20 Март 2013
Много близо до родния ми град Ловеч. Регионът е рядко красиво място с грабваща природа.

Ива Петрова
Ива Петрова
21 Март 2013
И на мен много ми харесва, особено зимата, когато има много сняг и от всякъде се виждат заснежени върхове

Елена Димитрова
Елена Димитрова
24 Март 2013
Така като гледам, ще трябва да отделя поне 2-3 дни, за да разгледам всичко

Добави своя коментар:
Вашето име и фамилия:
Вашият e-mail:
Вашият коментар:
Добави снимки към този коментар
Изпрати С публикуването на вашия първи коментар ще ви бъде създаден и акаунт в Apartments Bulgaria. На посочения e-mail ще получите вашето потребителско име и парола.

Добре дошли в официалния блог на Apartments Bulgaria.
Тук споделяме нашите идеи, мисли и мнения по интересни и вълнуващи въпроси.

Категории:
Начало Вкусно по Света Празници и обичаи Интересно и любопитно 7 причини да посетиш... Луди глави / Екстремно 100 Национални обекта Полезни съвети
Популярно:
Конкурс за най-хубава зимна снимка във ФБ страницата ни! За тоците и жичките, щепселите и волтажите по света (част 1) Изоставени места (част 1) Априлци - в подножието на величествения връх Ботев Странните имена на селищата ни
Последни коментари:
Bojana Rainova Bojana: V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila...17 Ноември 2016
Ивайло Петров Ивайло: В свищовско има село Мъртвица!!!...06 Ноември 2016
Момчилов Момчилов: Село Баница...11 Септември 2014
Последни оценки:
Ралица Димова Ралица постави оценка ЛошМурите Клуб Хотел • 19 Октомври 2023
Гергана Атанасова Гергана постави оценка ЛошСемеен хотел Елвира • 01 Септември 2023
HJ HJ постави оценка ЛошСерена Резиденс • 14 Април 2023
OA OA постави оценка ЛошСерена Резиденс • 29 Ноември 2022
Галина Валачева Галина постави оценка ДобърСерена Резиденс • 09 Август 2022
Христина Бежанска Христина постави оценка ЛошСПА Хотел Орфей • 24 Юли 2021