Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.
Мелина Фока
03 Април 2013
9 коментара

Странните имена на селищата ни

Колко колоритни всъщност могат да бъдат те?

Навярно няма човек, който докато е пътувал из страната и да не е попадал на указателни табели с меко казано странни надписи. Някои що годе влизат в категория "нормални", други спадат към категория "ммм… бива", а трети са до такава степен абсурдно смешни, странни и дори непрочетими, че започваш да се чудиш дали не те лъжат очите или пък от завода в Антоново са допуснали правописна грешка, докато са надписвали въпросните пътни знаци.

Имена на села "Виновникът" всъщност не са трудещите се във въпросния завод, а българското остроумие, фантазия, разказваните от уста на уста легенди и нашата история дори. Събрани заедно и смесени по неотговарящ на никакви езикови норми и правила начин, резултатите са толкова пъстри, уникални и "зашморцани", че няма как да не ти мине през ума, че "това само в България може да се види".
Още по-забавно е, когато се опиташ да преведеш на чужденец надписа от табелата на входа на села като Долно Уйно, Сърбогъзи, Пръдлевци или Гъзурниците, без да се изчервяваш. 

Ето някои от най-цветните имена и историята, която се крие за тях:

Имена на села - Торбалъжи или Торбалъжите е малко планинско предбалканско селце в близост до Габрово. За произхода на името му се носят не една, а цели три легенди. Едната от тях е, че името на селото произлиза от факта, че в миналото домашните животни, които са били впрягани в каруци, не са искали да се катерят по баира, на който е разположено селото, и е трябвало да бъдат подмамвани (лъгани) с торби със зоб, за да успеят да се изкачат по стръмните склонове. Оттам се е получило името (торба-лъжи) на това прекрасно някога и запустяло сега балканско селце. Втората легенда е свързана с основателя му - Дончо Торбалъжа. Сладкодумният козар знаел и разказвал много народни приказки, песни и смешки. Въображението му било голямо и хората слушали с интерес лакардиите му. "Дончо, хайде извади торбата с лъжите, че да стане весело!", казвали му и той не чакал да го подканят. Оттам идва името на рода му и на селото - Торбалъжите. Третата легенда пък е свързана с робските години. Орач си забравил торбата, закачена на дърво. Гладни хайдути я намерили, отворили я с надежда отвътре да вземат нещо за ядене. Оказало се, че има само едно въже. И оттам идва израза "торбата, която ги излъгала" или торбалъжи.

- Къртожабене  е малко селце в община Плевен с не по-малко колоритно име. Легендата за името разказва, че преди много години, когато целият каньон бил във вода, само по-високите места били обитаеми, но когато страшна болест поразила хората, те решили да намерят друго място за живеене. Двама по-смели мъже тръгнали към реката и когато стигнали, видели, че водата се е отдръпнала и е останала голяма пуста площ. Така хората се заселили в каньона, където сега се намира селото. Тези двама мъже решили да го кръстят на първите две животни, които видели - това били една къртица и една жаба и от там идва името Къртожабене. В района интересни забележителности са резерватът  "Чернелка", Провъртеника, хижа "Капчука", местност "Усоето" и "Мъдьовски вир", чиито имена не отстъпват по шантавост на Къртожабене.

- Къртипъня е още едно село в Габровска област със смешно име. Говори се, че е получилo интересното си име заради дърводобива, който протичал в горите наоколо. В книгата "Срещи с малките братя" се срещат разкази, в които се споменава името на герой, наречен "дядо Колю Къртипъня". Според историята той носел името си заради голямата си сила. Той присъства като герой в няколко разказа, чието действие се развива в района на село Лешница.

Имена на села- Сърбогъзи - На въпрос откъде произлиза цветущото име жителите на Жълтеш (Сърбогъзи е една от махалите на село Жълтеш) имат своето обяснение, което разказват като истински последователи на Хитър Петър. Още през турско робство от дунавските села тръгнали бедни, но работливи българи да търсят препитание в сърцето на родината си. Открили необятна поляна край Трявна, която била изпъстрена с шипкови храсти. Хората се втурнали да берат шипките и от време на време се шегували: "Какво чешене пада, като пипнеш дупницата с ръка, след като си брал шипки!" Голямото чешене идело от факта, че ръцете на шипкоберите били "наблъскани" с невидими на пръв поглед иглички, с които плодовете били обвити. Тъй като тази била най-сполучливата смешка, която измислили, тя дала име на Сърбогъзи. Втората част на думата, дала име на селото, хората в разказите си от срам заменят с дупница.

- Гъзурниците - Част от днешния габровски квартал Любово са някогашните колиби Гъзурниците. Според непотвърдени източници този прякор има връзка с данъка "гъзурнина" /данък върху житото/, събиран от някои от прадедите на основоположниците на махалата. Други изследователи предполагат това, което и вие си мислите.

По всичко личи, че в Габровско хич не са свенливи и не се притесняват да наричат нещата с истинските им имена. Дряновци не падат по-долу в екзотичните наименования. Махали, колиби и села и днес носят звучните имена Бърборци, Дупините, Балалея, Длъгня, Доча, Крачунка, Плачка, Муця, Цинга, Шушня, Пърша, Ритя, Руня. Има си и Зая, Глутниците и Чакали. Трявна се включва в колоритната класация със селото Пържиграх и с града Плачковци. Севлиевско пък се "отчита" с имена като Стоките, Столът, Шумата.

Спирам дотук, защото ако тръгна да изброявам всички причудливи имена, няма да ми стигне и цял ден, а ако добавим и имена на улици, работата става "дебела".

Вие на какви шашави имена на селища сте попадали?


Vili.BGАко ви е интересно да посетите подобни места, винаги можете да разгледате Vili.BG, където ще намерите над 450 вили и къщи за гости под наем в тези региони.

Галерия със снимки
Коментари на клиенти и консултанти на Apartments Bulgaria:
Илиева
Илиева
03 Април 2013
Тъпчилещово - по пътя София - Омуртаг

Нед Стефанов
Нед Стефанов
03 Април 2013
Сещам се за село Злокучене до Пазарджик. Имат си и герб



Между другото в Габровско има и Търсигъзи

Петър Радев
Петър Радев
04 Април 2013
Село Чакали има и в Еленския балкан.

Елена Димитрова
Елена Димитрова
24 Октомври 2013
Не знам дали съществува наистина, но всички се били там

23 Януари 2014
Хахах браво Елена това ме развесели

Анелия Крумова
Анелия Крумова
13 Юли 2014
Квартал Попишка в град Троян

Момчилов
Момчилов
11 Септември 2014
Село Баница

Ивайло Петров
Ивайло Петров
06 Ноември 2016
В свищовско има село Мъртвица!!!

Bojana Rainova
Bojana Rainova
17 Ноември 2016
V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila,Krastenyacite,Kisiicite,

Добави своя коментар:
Вашето име и фамилия:
Вашият e-mail:
Вашият коментар:
Добави снимки към този коментар
Изпрати С публикуването на вашия първи коментар ще ви бъде създаден и акаунт в Apartments Bulgaria. На посочения e-mail ще получите вашето потребителско име и парола.

Добре дошли в официалния блог на Apartments Bulgaria.
Тук споделяме нашите идеи, мисли и мнения по интересни и вълнуващи въпроси.

Категории:
Начало Вкусно по Света Празници и обичаи Интересно и любопитно 7 причини да посетиш... Луди глави / Екстремно 100 Национални обекта Полезни съвети
Популярно:
Конкурс за най-хубава зимна снимка във ФБ страницата ни! За тоците и жичките, щепселите и волтажите по света (част 1) Изоставени места (част 1) Априлци - в подножието на величествения връх Ботев Странните имена на селищата ни
Последни коментари:
Bojana Rainova Bojana: V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila...17 Ноември 2016
Ивайло Петров Ивайло: В свищовско има село Мъртвица!!!...06 Ноември 2016
Момчилов Момчилов: Село Баница...11 Септември 2014
Последни оценки:
Ралица Димова Ралица постави оценка ЛошМурите Клуб Хотел • 19 Октомври 2023
Гергана Атанасова Гергана постави оценка ЛошСемеен хотел Елвира • 01 Септември 2023
HJ HJ постави оценка ЛошСерена Резиденс • 14 Април 2023
OA OA постави оценка ЛошСерена Резиденс • 29 Ноември 2022
Галина Валачева Галина постави оценка ДобърСерена Резиденс • 09 Август 2022
Христина Бежанска Христина постави оценка ЛошСПА Хотел Орфей • 24 Юли 2021