Search
What are you looking for?
Facilities and leisure

Recently visited hotels: You have reviewed none of our hotels
Александър Долапчиев
19 Април 2013
15 коментара

Как да изберем перфектния хотел?

"Пътеводител на галактическия турист" - част 1

Кои са неизменните неща, съпътстващи всяка почивка или екскурзия? Разбира се - пътуване, хранене и настаняване. 
Тук ще разгледаме третото като възможност да направи вашето пътуване незабравимо, но и шанс да провали напълно почивката ви.

И директно отговарям на въпросa в заглавието - няма как! Просто не съществува перфектен хотел.
Има хотели, които отговарят на вашите нужди и възможности в дадения момент. И под хотели тук визирам всяко едно място за настаняване - хотел, хостел, апарт-хотел, вила, хижа и т.н.
Не е лесно да се намери най-оптималния вариант. Изисква се време и постоянство, но проучвайки "перфектното място за настаняване", вие се запознавате и със самата дестинация и нейната специфика.
Трябва да започнете от вашите задължителни изисквания и да помислите с кои бихте могли да направите компромис. Представете си го като търсене на ново жилище, автомобил или технологична джаджа. Винаги съществува и по-добър вариант, но е прекалено скъп.

Днес ще уточним вашите изисквания.

Дестинация

"Искам хотел в Турция или Гърция."
"Предпочитам почивка на северното Черноморие."
Като туристически агенти редовно получаваме подобни въпроси. Проучваме желанията на нашите клиенти, но една немалка част от тях или не са сигурни какво желаят, или не споделят с нас нуждите си. За съжаление и най-вещият травъл агент няма да може да ви помогне в такъв случай. Можем да Ви посъветваме, близък приятел може да сподели мнение, може да прочетете пътепис в интернет блог, но най-важното условие е дали наистина искате да посетите това място. И най-добрият хотел в Слънчев бряг няма да бъде подходящ за вас, ако търсите зелена и спокойна дестинация, и най-луксозната вила в планината ще ви досади, ако сте фенове на купоните до зори. Поради тази причина си изяснете целта на вашето пътуване. Търсите ли активна почивка със спортни активности, семейно забавление с деца, парти дестинация или съчетаване на бизнес срещи в градски хотел с културна програма. Можем да изброим още много, но най-важното е вие да си изясните това, което искате. И имайте предвид, че рядко се намират дестинации, които да съчетават повече от 2-3 критерия.

Локация

Локация, локация, локация. Най-важното за един хотел, ресторант или магазин е местоположението.
Това се отнася и за всеки турист. За да бъде вашата екскурзия или почивка перфектна, вие трябва да сте на правилното място в съответния град или курорт. И под правилно място отново имам предвид това, което отговаря на вашите изисквания и бюджет. Разбира се, имайте предвид и особеностите на съответното населено място - големина, транспортна мрежа, отдалеченост до основни места за интерес (магазини, заведения, музеи и т.н.), шум и спокойствие, престъпност и т.н. Ако вземете под внимание тези неща, може да не е много изгодно, ако се настаните в хотел в покрайнините на града, ако няма адекватен градски транспорт и спестявайки от цената, всъщност може да ви излезе по-скъпо, плащайки за таксита. И имайте предвид, че локацията оказва най-голямо влияние върху ценовите равнища. В топ локация хотел 2 звезди, може да струва колкото 5 звезден обект в крайни квартали. 

Цена

Колко мога да си позволя?
Бъдете реалисти! Заслужава ли си да платите за скъп хотел, когато сте на кратка екскурзия и по цял ден ще обикаляте забележителности? Не е ли рисковано да спестите известна сума, ако ще бъдете една седмица на Ол инклузив почивка? Направете си разбор и преценете с каква сума бихте се разделили и дали не е по-добре да спестите или похарчите повече. Логиката подсказва, че ако ще прекарвате повече време в хотела, е по-добре той да бъде по-висок клас, а ако ще бъде ползван само като място, където да се изкъпете и нощувате след цял ден разходки, той да бъде по-нискобюджетен.

Услуги в обекта

От какво имам нужда?
Бъдете прагматични, ако ще бъдете заети през целия ден, може би нямате нужда от басейн в хотела или масажи. Проверете предварително дали е включено това, от което ще имате нужда: паркинг, интернет, закуска. Попитайте вашия тур агент или прочетете внимателно в сайта на хотела, какво точно е включено, какво не и за кои неща съществуват рестрикции. Често неща, които приемаме за даденост, на някои места се доплащат. Прочетете в блогове и форуми какви са проблемите и стандартите на дадения обект и дестинация. По този начин ще разберете кое е нормално и кое не. Докато в София е почти стандарт безплатният интернет и паркинг в добрите хотели, то в центъра на Милано се доплаща по 20 евро за всяко. Също така питайте. Питайте за всичко, което ви интересува, независимо дали го виждате или не. В някои хотели не зареждат комплекти за бръснене, но ако попитате на рецепция, ще ви ги осигурят безплатно. В някои Спа центрове предоставят безплатно ползване на халати, но… след като попитате. Има обекти, които имат допълнителен безплатен паркинг, но на място, което не може да видите. Така че не се срамувайте. Вие си плащате и съответно се възползвайте от максимално много услуги, които влизат в цената.

"Звезди"

Какво ви казват звездите?
Категорията на хотелите по света се определя по различни скали. В някои страни е регламентирана от държавата (както в България), в други се определя от туроператорите и сайтовете за резервации за улеснение, в трети не са звезди, а други символи.  От години редица организации работят в насока на международно уеднаквяване на изискванията за категоризация, но все още не са постигнати сериозни резултати. Независимо от това специално за Европейския съюз има добри установени практики от Европейския хотелиерски съюз - ЕХС и WHRA (World Hotel Rating Association).
Моят съвет е да не се водите само по звездите на даден хотел. Понякога те показват само стара поовехтяла слава, друг път поради бюрократични причини обектът е категоризиран с по-малко звезди отколкото заслужава. Но в крайна сметка ако сте по-претенциозни хотел 1 или 2 звезди не би могъл да отговори на вашите изисквания.

След като уточнихме какво търсим, следващия път ще разберем и как да го намерим

Галерия със снимки
Turban Palace, Marmaris,TurkeyHotel Duomo Rimini, Italy - Ron Arad reception deskPuerta America, Madrid - Zaha Hadid floorBora BoraХотелът Giraffe Manor в НайробиСпа комплекс в ЧилиРесторант на луксозен Lodge в Нгоро Нгоро
Коментари на клиенти и консултанти на Apartments Bulgaria:
лушка калайджиева
лушка калайджиева
20 Януари 2014
Страхотна статия. Поздравявам автора или авторите.
От личен опит мога да ви кажа, че когато аз избирам хотел за своето семейство, обикновено питам за всичко. Случвало ми се е дори да се интересувам - дали леглата в стаята са отделно или заедно, защото, дори това е важно за мен. И определено, докато не отидеш на место - просто не знаеш, какво да очакваш, независимо от описанията в сайтовете.
Затова и разчитам на коментарите на хора, които вече са били там, но винаги с едно на ум, защото всеки има своя различна гледна точка. От няколко години се занимавам с избора на почивка на моето семейство, но едва тази - попадам на вас!!!! От това, което до момента прочетох - сте супер!!! Затова - още веднъж - супер сте и ще ви следя редовно - определено!!!
Изпращам поздрави на екипа ви!

Добави своя коментар:
Вашето име и фамилия:
Вашият e-mail:
Вашият коментар:
Добави снимки към този коментар
Изпрати С публикуването на вашия първи коментар ще ви бъде създаден и акаунт в Apartments Bulgaria. На посочения e-mail ще получите вашето потребителско име и парола.

Welcome to the official blog of Apartments Bulgaria.
Here we share our ideas, thoughts and opinions on interesting and exciting topics.

Categories:
Home Вкусно по Света Празници и обичаи Интересно и любопитно 7 причини да посетиш... Луди глави / Екстремно 100 Национални обекта Полезни съвети
Popular:
Конкурс за най-хубава зимна снимка във ФБ страницата ни! За тоците и жичките, щепселите и волтажите по света (част 1) Изоставени места (част 1) Априлци - в подножието на величествения връх Ботев Странните имена на селищата ни
Latest comments:
Bojana Rainova Bojana: V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila...17 Ноември 2016
Ивайло Петров Ивайло: В свищовско има село Мъртвица!!!...06 Ноември 2016
Момчилов Момчилов: Село Баница...11 Септември 2014
Latest reviews:
Ралица Димова Ралица rated BadМурите Клуб Хотел • 19 Октомври 2023
Гергана Атанасова Гергана rated BadСемеен хотел Елвира • 01 Септември 2023
HJ HJ rated BadСерена Резиденс • 14 Април 2023
OA OA rated BadСерена Резиденс • 29 Ноември 2022
Галина Валачева Галина rated GoodСерена Резиденс • 09 Август 2022
Христина Бежанска Христина rated BadСПА Хотел Орфей • 24 Юли 2021