Search
What are you looking for?
Facilities and leisure

Recently visited hotels: You have reviewed none of our hotels
Мелина Фока
04 Април 2013
1 коментар

Рафтинг приключения

Презаредете батериите

Макар и вече в сезона на пролетта, технически погледнато навън все още е повече зимно отколкото пролетно време. Зимната летаргия още не ни е пуснала, други пък са вече налегнати от т.нар. "пролетна умора", с две думи - толкова е сиво и скучно, че едва ли има накъде повече. Но няма страшно - лечение има и то не се състои в гълтането на хапове със съмнителен химичен състав. Има къде къде по-прости методи за справяне с "проблема", а да не говорим, че са и далеч по-приятни. Един от тях несъмнено е рафтингът!
Именно в началото на пролетта стартира активният сезон с пълни обороти, когато поради снеготопенето реките са пълноводни, буйни и екстремни - с други думи идеални за рафтинг спускания. При добри метеорологични условия пълноводието им може да продължи чак до юли месец.

РафтингЕкстремните спортове са идеалният начин да се събудите от зимния сън. Един уикенд, прекаран в планината в съчетание с чистия въздух и лъхащото спокойствие, може да ви зареди батериите за седмици напред, а елементът "екстремен спорт" действа като инжекция чист адреналин.

За щастие нашата малка родина не е лишена от реки, нито пък от сняг през зимата и може да предложи не едно или две места за практикуването на рафтинг. Едни от най-известните места са:

- Река Струма в района на Кресненското дефиле е може би най-популярното място за рафтинг. Трасето е с дължина 11 км и се изминава за приблизително 3 часа. Пада здраво гребане, но както вече казахме - физическото усилие се отплаща по-късно. След приключението може заслужено да се наградите с домашно приготвени вкусотии в някое от уютните кресненски ханчета, разположени под дебелата сянка на чинари и с гледка към делифето. Може да се поглезите и с бурканче домашно сладко или кисело мляко за вкъщи - липсата на Е-та в тях е гарантирана.

Рафтинг- Горното течение на река Арда е най-подходящото трасе за рафтинг в Родопите. Двудневното приключение започва от ВЕЦ Бели Извор, преминава през опасни бързеи, разкрива прекрасни гледки, насища с приятни емоции и приключва (но само първата част) при Дяволския мост - най-големият каменен мост в Родопите, тук се къмпира за през нощта. След нощувката под звездите каяците "се яхват" с нови сили за втората отсечка от маршрута, който завършва с вливането на реката в язовир Кърджали.

- Поречието на река Места се отличава с най-големия наклон и с най-голямата средна надморска височина (1318 м) сред реките в България. Направете вие сметка става ли или не става за рафтинг? Пенливите води в местността Момина клисура са идеални за любителите на рафтинга, а в най-красивата и най-тясната част на пролома, на един от непристъпните зъбери, може да видите средновековната българска крепост Момина кула. Тя е вградена в скалистия зъбер, чиито отвесни стени са сигурна защита откъм север, изток и юг и само по тесен ръб откъм запад можело да се стигне до нея. Ако се улисате по течението на реката, зяпнали с отворена уста великолепните природни пейзажи, току виж сте се озовали на територията на южната ни съседка.

Рафтинг- Рафтингът по река Велека е всичко друго, но не и традиционен. Докато в представите на повечето хора рафтингът е оприличаван на "бясно носене в буйни води и постоянни отчаяни опити да се задържиш над водата и по възможност в каяка", казвам "носене", защото думата "плаване" някак си не пасва, когато де факто нямаш почти никакъв контрол над плавателния съд, то рафтингът по река Велека може да бъде описан като "релаксиращо гребане под жаркото слънце в река без течение". И добре, че е така, защото щеше да е живо престъпление да минеш по Велека "набързо". Заслужава си да е бавно, за да имаш достатъчно време да се полюбуваш на защитените жълти лилии, водните костенурки, пойните птички и дърветата, надвесени над реката, които осигуряват живителна сянка, когато имаш нужда от почивка, да пощракаш малко с фотоапарата цялата тази красота, събрана на толкова малко площ. А когато жегата стане непоносима, винаги може да изтискаш и последните си сили, за да се добереш до устието на реката и да направиш едно освежаващо къпане в морето.

РафтингИзобщо разнообразие да желаеш. Реки и планини колкото ти душа иска, само трябва да бъдеш готов да се поизмокриш. Тук е мястото да похваля и фирмите, организиращи подобни мероприятия. През последните години качеството на обслужване се подобри значително. Като се започне от видовете и разнообразието на предлаганите услуги, професионализма на инструкторите и не на последно място мерките за сигурност и безопасност, които се съблюдават стриктно - всичко е изпипано до най-малкия детайл. На вас ви остава само да се насладите на преживяването. Да не говорим, че цените са съвсем прилични.

Така че палете колите към най-близката подходяща река при първа възможност. Определено няма да съжалявате! А за да бъде програмата пълна, ви съветваме да не се ограничавате само с рафтинг. Комбинирайте го и с други развлечения като конна езда, планинско колоездене, пикник сред природата, каньонинг, каякинг, скално катерене, бънджи скокове, гмуркане, парапланеризъм, парашутизъм, разглеждане на пещери и много други.



Галерия със снимки
Рафтингът е идеален за тиймбилдинг на откритоРафтинг по река АрдаПредлага се и детски рафтинг
Коментари на клиенти и консултанти на Apartments Bulgaria:
Все още никой не е коментирал тук.
Добави своя коментар:
Вашето име и фамилия:
Вашият e-mail:
Вашият коментар:
Добави снимки към този коментар
Изпрати С публикуването на вашия първи коментар ще ви бъде създаден и акаунт в Apartments Bulgaria. На посочения e-mail ще получите вашето потребителско име и парола.

Welcome to the official blog of Apartments Bulgaria.
Here we share our ideas, thoughts and opinions on interesting and exciting topics.

Categories:
Home Вкусно по Света Празници и обичаи Интересно и любопитно 7 причини да посетиш... Луди глави / Екстремно 100 Национални обекта Полезни съвети
Popular:
Конкурс за най-хубава зимна снимка във ФБ страницата ни! За тоците и жичките, щепселите и волтажите по света (част 1) Изоставени места (част 1) Априлци - в подножието на величествения връх Ботев Странните имена на селищата ни
Latest comments:
Bojana Rainova Bojana: V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila...17 Ноември 2016
Ивайло Петров Ивайло: В свищовско има село Мъртвица!!!...06 Ноември 2016
Момчилов Момчилов: Село Баница...11 Септември 2014
Latest reviews:
Ралица Димова Ралица rated BadМурите Клуб Хотел • 19 Октомври 2023
Гергана Атанасова Гергана rated BadСемеен хотел Елвира • 01 Септември 2023
HJ HJ rated BadСерена Резиденс • 14 Април 2023
OA OA rated BadСерена Резиденс • 29 Ноември 2022
Галина Валачева Галина rated GoodСерена Резиденс • 09 Август 2022
Христина Бежанска Христина rated BadСПА Хотел Орфей • 24 Юли 2021