Търсачка
Какво и къде търсиш?
Удобства и развлечения

Последно посетени хотели: Все още не сте разгледали никой от нашите хотели.
Мелина Фока
11 Септември 2013
1 коментар

Малко известни факти за Олимпийските игри

Защо Игрите са най-грандиозното спортно събитие

Както са казали хората - всяко хубаво нещо си има своя край. Уви, дойде краят и на това лято. Надявам се да сте грабили с пълни шепи от него и да са ви останали незабравими спомени. Сега идва ред на сезона на риалити шоутата по родните телевизии. Не се шашкайте, няма да ви говоря за брадъри, сървайвъри, къртици, миски и други биологични и недотолкова биологични видове. Ще ви занимая с едно друго "риалити", което на всеки четири години приковава вниманието на цял свят - Олимпиадата.

Преди броени дни стана ясно къде ще се проведат 32-те Летни Олимпийски игри - домакинството е поверено на Токио.  През далечната 1964-та за първи път азиатска държава, отново в лицето на Япония, става домакин на такова мащабно мегасъбитие. 56 години по-късно прожекторите пак ще бъдат насочени към страната на изгряващото слънце, а мнозина се питат - ще се справят ли японците? Сама по себе си организацията на такъв форум е нещо, което малцина могат да си представят, а какво остава като прибавим страничните препъни-камъни като радиоактивния разлив във Фукушима, ежедневната заплаха от земетресения, последвани от евентуални цунамита и всичко това развиващо се на фона на продължаващата световна финансова криза? Дали ще станем свидетели на поредното "японско чудо"? Честно казано аз не се съмнявам в безупречността на японците, имайки предвид, че освен Игрите през 1964-та, те имат зад гърба си и две Зимни Олимпиади и изглеждащата на пръв поглед непосилна задача няма да е нещо ново за тях.

Но да оставим организацията на домакините и да погледнем върху интересната част на нещата от Древността до днес:

• По време на първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 год. победителите били награждавани със сребърен медал и лавров венец, завършилите на второ място получавали бронзови медали, а тези на трето не получавали никакъв медал. За първи път златен медал се появява на игрите в Сейнт Луис през 1904 год.


• На Летните игри през 1900 год. в Париж атлетите били повече в сравнение с публиката


• На Игрите в Стокхолм през 1912 год. за последен път се раздават златни медали, направени изцяло от злато. Съвременните златни медали са всъщност позлатени и съдържат предимно сребро (92.5%), бронзовите медали пък са направени от бронз, мед и калай. Един златен медал от Олимпиадата в Лондон през 2012 години струва приблизително 620.82 долара.


• До 1984 година Китай нямат нито един спечелен медал от Олимпиада. На Игрите в Пекин през 2008 год. те стават безапелационни първенци, взимайки 100 медала, 51 от които златни. Към днешна дата китайците са седмата най-успешна нация в Олимпийските игри с над 180 медала. 


• Димитриос Лундрас е най-младият състезател, спечелил медал на Олимпиада. То се случва на първите Съвременни Олимпийски игри през 1896 год. на успоредка. Момчето грабва бронзовия медал на крехката възраст от 10 години и 218 дни.


• При наличието на спринтьори като Юсеин Болт е трудно да си представим, че до 1960 год. не е имало чернокож играч, който да спечели медал от Олимпиада в бягането. За първи път го прави етиопският маратонски бегач Абебе Бикила на Олимпиадата в Рим и то съвсем случайно. Минути преди самолета на етиопците да излети той заменя Уами Бирату, който се контузва в последния момент. Спонсорът на олимпиадата - Адидас дава обувки на Абебе, но той ги отказва, защото не са му удобни и решава да тича както е тренирал - бос. Треньорът на Бикила го предупреждава за най-големият му конкурент - мароканецът Ради Бен Абдесалам, който е трябвало да се състезава с номер 26. По време на състезанието Бикила изпреварва голям брой бегачи като целта му е да намери номер 26. Когато най-после стига до него, двамата се откъсват от другите и пристигат 500 метра преди финала заедно. Абебе печели с време 2:15:16. Бикила се връща в Етиопия като герой и е награден със специален медал. Няколко дни преди олимпиадата в Токио през 1964 год. е опериран от апендицит. Той отива на Олимпиадата, но никой не очаква от него да участва. Въпреки това той се записва за маратона и отново спазва същата тактика да се движи с лидерите до двадесетия километър. Само след 35-тия километър той има преднина пред втория от цели 4 километра. Финишира с маратонки Асикс и с рекордно време - 2:12:11 часа. Така Абебе става първият атлет, печелил олимпийския маратон два пъти.


• Участниците в Древните Олимпийски игри се състезавали голи. Според една от легендите това се правило, за да се отдаде почит на всемогъщия Зевс, според друга - за да се оцени естетическата стойност на мъжкото тяло, а според трета участието без дрехи се наложило, за да се избегнат измами - твърди се, че имало много жени, които желаели да се състезават и се дегизирали като мъже, за да бъдат допуснати до Олимпиадата. Една от тях случайно закачила дрехата си на скамейките и голата истина "лъснала" пред невярващите погледи на строгите съдии. След тази случка въвели правилото мъжете да се състезават както майка ги е родила.


• Атина, 1896 год. - По това време все още няма басейни и състезанията по плуване се провеждат край гръцката столица. Плувците са отвеждани с кораб далеч от брега и за победител се обявява този, който първи успее да достигне до сушата.


• В Южна Корея олимпийският медал дава възможност за спасяване от военна служба


• Първият дисквалифициран състезател поради употреба на забранени вещества е шведът Ханс Гънър Лилдженуал. Човекът всъщност бил изпил две бири, за да успокои нервите си.


• Игрите в Париж през 1900 год. включвали единственото в историята на Игрите спортно събитие, което предумишлено навредило на животни. 300 птици били избити в състезание по стрелба по живи гълъби.

в


Коментари на клиенти и консултанти на Apartments Bulgaria:
Все още никой не е коментирал тук.
Добави своя коментар:
Вашето име и фамилия:
Вашият e-mail:
Вашият коментар:
Добави снимки към този коментар
Изпрати С публикуването на вашия първи коментар ще ви бъде създаден и акаунт в Apartments Bulgaria. На посочения e-mail ще получите вашето потребителско име и парола.

Добре дошли в официалния блог на Apartments Bulgaria.
Тук споделяме нашите идеи, мисли и мнения по интересни и вълнуващи въпроси.

Категории:
Начало Вкусно по Света Празници и обичаи Интересно и любопитно 7 причини да посетиш... Луди глави / Екстремно 100 Национални обекта Полезни съвети
Популярно:
Конкурс за най-хубава зимна снимка във ФБ страницата ни! За тоците и жичките, щепселите и волтажите по света (част 1) Изоставени места (част 1) Априлци - в подножието на величествения връх Ботев Странните имена на селищата ни
Последни коментари:
Bojana Rainova Bojana: V gabrovsko ima i drugi prichudlivi imena na sela- Chervena lokva,Gornova mogila...17 Ноември 2016
Ивайло Петров Ивайло: В свищовско има село Мъртвица!!!...06 Ноември 2016
Момчилов Момчилов: Село Баница...11 Септември 2014
Последни оценки:
Ралица Димова Ралица постави оценка ЛошМурите Клуб Хотел • 19 Октомври 2023
Гергана Атанасова Гергана постави оценка ЛошСемеен хотел Елвира • 01 Септември 2023
HJ HJ постави оценка ЛошСерена Резиденс • 14 Април 2023
OA OA постави оценка ЛошСерена Резиденс • 29 Ноември 2022
Галина Валачева Галина постави оценка ДобърСерена Резиденс • 09 Август 2022
Христина Бежанска Христина постави оценка ЛошСПА Хотел Орфей • 24 Юли 2021